Cviček – ugled se je povzpel z zaščito

30. oktobra, 2016

<![CDATA[

Cviček že dolgo ni več vino, ki bi veljalo za ceneno kislico, za pijačo tistih, ki štejejo kozarce. To se je spremenilo z njegovo zaščito – pred 17 leti je bil na Jablanicah nad Kostanjevico na Krki podpisan dogovor o njegovi zaščiti.

Zaščita, poleg številnih drugih parametrov, ki so značilni le za cviček, predpisuje cvičku poreklo zgolj in samo znotraj Dolenjskega vinorodnega okoliša. Ugled pa tudi prodaja sta se s tem povečala. Tokrat o cvičku PTP (priznano tradicionalno poimenovanje).

Kje se razvija cviček?

Dolenjski vinorodni okoliš obsega več kot 4000 ha in je eden od treh vinorodnih okolišev slovenske vinorodne dežele Posavje. Ta svet je geološko pester, podnebne razmere pa so primerne za rast trte – tako južne lege, ki se kopajo v soncu, kot skupna letna količina padavin so vplivali na to, da se je skozi stoletja izoblikoval poseben tip vina z nizko vsebnostjo alkohola, cviček. Ta nastaja iz rdečih in belih vinskih sort, ki v pravem razmerju ustvarjajo čudovito vino – delež rdečih sort mora biti vsaj 65 %, delež belih sort pa najmanj 25 %. Cviček je, poleg toskanskega chiantija, edino vino na svetu, katerega zaščitena sestava iz rdečih in belih sort grozdja je predpisana z zakonom. Grozdje za cviček se prideluje na južnih legah, ki ležijo nad 210 metri nadmorske višine. Cviček se prideluje iz sort žametovka, modra frankinja kraljevina, laški rizling, rumeni plavec, zeleni silvanec, bela žlahtnina, štajerska belina ali ranfol in rdečih sort vinske trte, ki so določene kot dovoljene in priporočene sorte za vinorodni okoliš Dolenjska.

Lahkotno in sveže vino

»Cviček je suho, mirno vino svetlo rdeče – rubinaste barve, s prijetno svežo sadno aromo, ki spominja na maline, jagode, ribez,« ga opišejo strokovnjaki. Velja za lahkotno, pitno in sveže vino, ki se lahko uživa ob številnih priložnostih in se odlično dopolnjuje k mnogim jedem. Ima številne pozitivne učinke na zdravje, vsebuje najnižji alkohol (od 8,5 do 10 %), vsebuje več kisline kot ostala vina, je brez ostanka sladkorja, zato je v zmernih količinah primeren tudi za diabetike. Obstaja celo knjiga, ki jo je napisal zdravnik dr. Peter Kapš z naslovom ‘Cviček tudi hrana in zdravilo’, v kateri je zapisal, da cviček med drugim ugodno vpliva na prebavo, pospešuje tek, preprečuje nespečnost, krepi krvni obtok, pomaga ljudem z malo kisline v želodcu pa tudi tistim, ki imajo povišan krvni tlak.

Cviček na mizi

Cviček se prilega različnim jedem in okusom, še posebej se poda k mesnih in suhomesnatim jedem ter ostalim jedem tradicionalne slovenske kuhinje. Najboljšo aromo razvije, če ga bomo postregli pri temperaturi od 12 do 14 ºC, v pecljatem kozarcu posebne trebušaste oblike.

Špela Šimenc

]]>

(Visited 9 times, 1 visits today)