Božično kosilo, večerja, prigrizki: tokrat vegetarijanski

21. decembra, 2019

Za tokratne praznike si lahko omislimo tudi vegetarijanske jedi. Pripravili smo predlog popolnega prazničnega jedilnika, vključno z zajtrkom in nekaj idejami za malico.

Božični zajtrk: Sirova in gobova omleta

sirova in gobova omleta
Potrebujemo: žličko olivnega olja, pest gob (jurčki, šampinjoni …) 25 gramov sira čedar, peteršilj, 2 jajci.
Priprava: V vroči ponvi na olivnem olju prepražite (2–3 minute) gobe. Stresite jih v posodo in jih zmešate z naribanim sirom in nasekljanim peteršiljem. Ponev postavite nazaj na štedilnik in vanjo stresite vmešani jajci. Po minuti omleto obrnite in pecite še kakšno minuto. Gobe s sirom in peteršiljem potresemo po omleti, jo zapremo in pečemo še kakšno minut. Poleg lahko postrežemo solato.

Predjed: Sufle s tremi siri

Potrebujemo: 50 g masla, 25 g parmezana, 300 ml mleka, 2 lovorjeva lista, 5 žličk moke, ½ žličke gorčice v prahu, ščepec kajenskega popra, 40 g sira grojer – naribanega, 3 jajca, 8 rezin ovčjega sira, 150 ml smetane, solatni listi za dekoracijo.

Priprava: Pogrejemo pečico na 200 ˚C. Z maslom namažemo 4 majhne posodice, primerne za v pečico. V posodice natresemo parmezan tako, da se na vseh straneh sprime s posodicami. Mleko in lovorjev list damo v posodo in vse skupaj zavremo na štedilniku. Pustimo stati 15 minut. Ven poberemo lovor, dodamo maslo in moko ter grejemo na majhnem ognju. Nežno mešamo, dokler ne dobimo goste bele omake. Ko se zgosti, omako preložimo v večjo skledo, kamor umešamo še gorčico v prahu, kajenski poper, grojer in rumenjake. V posebni posodi zmešamo beljake in naredimo sneg. Počasi sneg dodajamo v sirovo omako. Pripravljeno mešanico damo v prej pripravljene posodice s parmezanom. Postavimo jih v pekač, v katerega smo natočili za dva prsta vroče vode. Na vrh vsake posodice s pripravljeno mešanico samo še rezino kozjega sira, potem pa vse skupaj damo v pečico. Pečemo 20–25 minut. Počakamo, da se ohladi, nato pa z nožem počasi odstranimo sufle. Pečico ponovno nastavimo na 200 ˚C. Sufleje obrnemo na ‘glavo’, dodamo še preostale rezine ovčjega sira in čez zlijemo smetano. Pečemo 10 minut, oz. dokler ne dobijo zlate barve. Postrežemo jih lahko ob solati.

Glavna jed: Zelenjavni zvitki

Potrebujemo: 1 jajce, 200 g moke, 60 g olivnega olja (testo), 200 g različne zelenjave (bučke, jajčevci, paprika …), 1 čebula, 2 stroka česna, olivno olje, 1 žlica kisle smetane, začimbe.
Priprava: nasekljamo čebulo in jo prepražimo. Dodamo na kocke narezano zelenjavo in česen ter popražimo. Zalijemo z malo vode ter dušimo nekaj minut. Dodamo nasekljana zelišča, kislo smetano in vse skupaj premešamo. Jed ohladimo. Iz sestavin za testo zamesimo gladko testo, ki naj počiva 20 minut. Nato ga razvaljamo, nanj položimo zelenjavo in zvijemo v zvitek. Premažemo z jajcem in pečemo na 180 ˚C pol ure. Ko se ohladi, testo narežemo na rezine. Poleg zavitkov paše katerakoli solata, lahko pa jih jemo tudi hladne.

Sladica: Nutellin narastek

nutelin narastek

Potrebujemo: 200 g Nutelle, 4 žlice mleka, 4 jajca, ščepec soli, maslo, sladkor v prahu, stepeno sladko smetano, sadje in kakav prahu.

Priprava: Nutello zmešamo s štirimi žlicami mleka. Pripravimo modelčke za narastke in jih namažemo z maslom ter potresemo s sladkorjem v prahu. Pečico med tem ogrejemo na 190 ˚C. Beljake in rumenjake ločimo. Beljake stepemo v čvrst sneg, dodamo še sol. Rumenjake vmešamo k Nutelli z mlekom. Sneg postopoma in počasi dodamo čokoladni kremi. Zmes nato prelijemo v modelčke. Postavimo jih v pekač, v katerega smo natočili za dva prsta vroče vode. Pečemo približno 20 minut, pečene narastke pa potem samo ‘na glavo’ zvrnemo na krožnik. Posipamo še s kakavom, dodamo sadje in stepeno smetano in postrežemo.

Božična večerja: Šalotkina tatin torta/pita

šalotkina pita

Potrebujemo: 450 g šalotke, 3 žlice sladkorja demerara (lahko tudi rjavega), 50 g masla, 1 čajna žlička svežih timijanovih listov, 1 žlica balzamičnega kisa, navadna moka, 500 g listnatega testa.

Priprava: Pogrejemo pečico na 200 ˚C. Šalotke prelijemo z vrelo vodo in jih tako pustimo, dokler se voda ne ogladi (tako jih bomo lažje olupili). Olupimo šalotke in jih razrežemo na pol. Sladkor damo v ponev in ga grejemo, dokler ne dobimo tekoče karamele. Dodamo maslo, timijan in balzamični kis. Ponev odstavimo in vanjo damo šalotke. Na rahlo pomokani površini razvaljamo testo in razrežemo krog, ki je 2 cm večji od ponve. Testo položimo čez šalotke in ‘potlačimo’ robove tako, da šalotke ‘objamemo’. Ponev s šalotkami damo v pečico, kjer pečemo še 25–30 minut, dokler ne dobi zlato-rumene barve. Počakamo kakšno minuto, da se ohladi, nato jed postrežemo ob solati ali kozjem siru.

Priloge
Kot priloge lahko k jedem postrežemo npr. sicilijanski krompir, špinačo z rozinami, pinjolami in drobtinami, na medu popraženo repo s čilijem in kumino …

Prigrizki

  • Masleni ‘baby’ korenček: korenček operemo in olupimo ter jih damo v posodo, ki je do polovice napolnjena s slano vodo. Ko zavrejo, jih kuhamo še 4 minute. Začinimo in čeznje polijemo prej stopljeno maslo.
  • Na medu pražen pastinak: pastinak operemo in olupimo ter ga damo v posodo, ki je do polovice napolnjena s slano vodo. Ko zavrejo, jih kuhamo še 5 minut. Pečico ogrejemo na 190 ˚C. Po pastinaku potresemo moko in med tako, da prekrijemo. Dodamo še olje, maslo in začimbe. Pečemo približno 40 minut, oz. dokler ne porumeni.
  • Avokadova omaka in salsa čips: v mešalnik damo en avokado, paradižnik, čebulo, sol, poper, kapljico olivnega olja. Vse zmešamo in poleg postrežemo salsa čips. Poleg salsa čipsa pa lahko pripravimo bolj blago omako: zmešamo kislo smetano in navadni jogurt ter dodamo začimbe.
  • Pečena jabolka z medom

 

pečena jabolka

Dober tek!

K.Ž.

(Visited 210 times, 1 visits today)