9 različnih tipov soli: katera je najboljša?

26. maja, 2018

Morska, himalajska sol, solni cvet, sol z začimbami … Kar je bila nekoč enostavna odločitev med jodirano namizno soljo ali morsko soljo, je danes postala senzorična preobremenitev. Na voljo je bleščeča paleta barv, tekstur in cenovno različnih soli. A kaj je tisto po katerem se razlikujejo?

Tukaj je vodnik skozi 9 različnih kulinaričnih soli, ki vam bo pomagal določiti, katera sol je najboljša za vašo kuhinjo.

1. Namizna jodirana sol

Od vseh vrst soli je namizna sol najbolj procesirana. Pridobivajo jo iz izkopavanjem iz globin in nato obdelajo, s tem pa izločijo večino mineralnih snovi. Zakonsko je določeno, da ji morajo dodati jod, kar je njena dobra lastnost. Pogosto vsebuje tudi dodatke za počasno absorpcijo vlage, zato jo je enostavno potresati po jedi.

Črna havajska sol (foto: FotoosVanRobin, Wikipedia)
Črna havajska sol (foto: FotoosVanRobin, Wikipedia)

2. Morska sol

Morsko sol pridobivajo – le kdo ne bi uganil – iz morske vode. Ni umetno predelana zato vsebuje naravno mineralno sestavo in tudi majhno količino joda, ki je potreben za normalno delovanje ščitnice. Na voljo je tako fino kot grobo mleta.

3. Himalajska sol

Zadnja leta zelo popularna sol, ki je nastala že pred več kot 250 milijoni let na dnu nekdanjega oceana. Plasti te kamene soli so se skozi milijone let oblikovale v kristale. Kristale himalajske soli ročno kopljejo v rudnikih ob vznožju Himalaje. Njena roza barva izhaja iz bogate vsebnosti železa, vsebuje pa kar 84 mineralnih snovi, ki so koristne za naše telo. A za razliko od morske in namizne soli, himalajska sol ne vsebuje tako visokega deleža joda.

4. Keltska siva sol

Keltska sol je sivkaste barve, pridobivajo pa jo s pomočjo 2000 let stare keltske metode. Njena siva barva izhaja iz vsebnosti gline. Ročno jo pridelujejo v Bretaniji, v Franciji, kjer naravna glina in pesek ustvarjata vlažne kristale, bogate z minerali. Siva sol naj bi pomagala obnavljati ravnovesje elektrolitov v telesu in preprečevati mišične krče.

5. Solni cvet

Kulinarična dragocenost izrazitega okusa je najdragocenejši pridelek solin. Solni cvet je sol, ki lahko že v majhnih količinah iz drugih sestavin privabi celovit okus. Prepoznamo jo po lesketajočih se kristalčkih, ki se med seboj radi sprimejo. Po okusu je najbolj kompleksna in slana sol izmed vseh. Solni cvet pobirajo ob točno določenih vremenskih razmerah, saj drobni piramidasti kristali solnega cveta bele do rožnate barve nastajajo le v brezvetrju. Solnega cveta je malo, zato je dragocen in dražji od navadne soli. V njegovih kristalčkih je ujet vonj po morju, okus pa je aromatičen in veliko manj agresiven kot pri navadni soli.

Himalajska sol (foto: The Photographer, Wikipedia)
Himalajska sol (foto: The Photographer, Wikipedia)

6. Črna sol

Črna sol, ki izvira iz Havajev pri nas ni tako poznana. Za tipično črno obarvano havajsko sol je odgovorno aktivno oglje, ki se primeša soli za bolj intenziven okus in se pridobiva iz kokosa. Oglje deluje antioksidativno in krepi prebavo. Kot običajna sol, je tudi havajska primerna za začinjanje ribjih jedi in jedi z morskimi sadeži.

Obstaja tudi indijska črna sol, imenovana kala namak, ki pa ima zavajujoče ime. Sol je namreč običajno rožnato-sive barve, kar je povezano predvsem s prisotnostjo železa in drugih mineralov. Za indijsko črno sol je značilen zelo poseben okus, ki ga mnogi primerjajo z okusom trdo kuhanih jajc.

7. Rdeča sol

Še ena havajska sol, ki pa je rdeče barve. Pridobiva se izključno na otoku Molokai in je celo za domorodce ne vsakdanja. Svojo rdečo barvo dobi iz vulkanske havajske gline, imenovane alaea. Ko voda izhlapi, se sol ujame v plimovalne bazene, kjer se meša z alaejo. Vsebovala naj bi najvišjo koncentracijo mineralov in bila še posebej bogata z železom. Poda se k pečenemu mesu, ribam, zelenjavi in omakam.

Dimljena sol (foto: Bryce Tugwell, Wikipedia)
Dimljena sol (foto: Bryce Tugwell, Wikipedia)

8. Perzijska modra sol

Perzijska modra sol je izjemno redka in lepa, 100% naravna sol, katere posebnosti so edinstveni modri kristali. Je ena izmed redkih znanih soli za katero je značilna nenavadno modra barva. Njena modra barva ne izvira iz mineralnih snovi, temveč iz naravnega stiskanja solne strukture v tisočletjih. Perzijska sol je kamena sol in se pridobiva iz starodavnega slanega jezera v Iranu. Uporablja se jo kot zaključno sol. Odlikuje jo visoka vsebnost kalija. Ima intenziven, rahlo sladek okus, ki nato postane blag. Še posebej zanimiv je njen rahlo ščemeč okus na jeziku.

9. Dimljena sol

Prekajene soli nimajo nobenih posebnih prehranskih koristi in so precej podobne morski soli. Dimljena sol je pravzaprav navadna sol, ki jo dimijo na nizkih temperaturah, kar daje soli čudovit okus dima. Njen okus se odlično prilega in zaokroži jedi iz žara.

Danes lahko izbiramo med različnimi solmi, ki imajo različne lastnosti in se različno prilegajo k jedem. Za vsak okus se zagotovo najde prava. Če pa radi poizkušate nove stvari, si lahko ustvarite tudi svojo poljubno začimbno sol, kot je na primer ta česnova sol.

(Visited 762 times, 1 visits today)