6 kuharskih trikov, ki jih moramo poznati

10. junija, 2017

Sočne limone, mazljivo maslo, sveže banane in še več – te hitri triki vam pomagajo v kuhinji in olajšajo življenje.

1. Testenine v ponvi

pasta-527286 (1)_web

Kuhanje testenin se običajno začne s polnim loncem vrele vode, ki nam vzame veliko časa, veliko vode in veliko energije. Kuhanje testenin zato lahko prestavimo v ponev. Testenine damo v ponev, prilijemo en ali dva litra hladne vode ter kuhamo na srednje močnem ognju. V ponvi porabimo manj vode, testenine se zaradi hladne vode na začetku ne sprimejo, ko so kuhane pa nam ostane ravno prav gosta tekočina, ki jo uporabimo za omako. Prav tako nam testenin ni treba odcediti.

2. Limone v mikrovalovni pečici

lemon-squeezer-609273_web

Ko vam življenje da limone … jih postavimo v mikrovalovno pečico za 30 sekund. Pri segrevanju se maščobne kisline v notranjosti začnejo taliti. To naredi limono bolj sočno in iz nje preprosteje iztisnemo sok.

3. Zamrznimo čebulo

onion-647525_web

Kako se lahko izognemo razmazanim ličilom in joku pri rezanju čebule? Čebulo pred rezanjem postavimo za 15 minut v zamrzovalnik. Hladna temperatura upočasnjuje sproščanje sulfoksidov, ki privabijo solze pri rezanju, in nam da ravno dovolj časa, da čebulo sesekljamo brez joka.

Kaj pa ko nimamo odvečnih 15 minut? V usta vstavimo kos kruha in namesto skozi nos, dihamo skoznje. Kruh absorbira sulfokside in jim prepreči, da bi prišli do vaših oči.

4. Testirajmo jajca

egg-1510449_web

Če se ne moremo spomniti, kdaj smo kupili jajca in ne vemo, ali so ta še užitna ali ne, jih postavimo v skledo z vodo. Sveža jajca se namreč potopijo na dno posode, medtem ko slaba jajca plavajo.

In ko smo ravno pri jajcih … Če vam kdaj uide košček lupine med jajce, ga boste lažje pobrali, če si pred lovljenjem zmočite roke.

5. Zmehčajmo maslo

breakfast-1242529_web

Hladno in trdo maslo iz hladilnika nam vedno uniči toast, ko ga poskušamo razmazati. Naslednjič pred mazanjem poskusite tale trik. Kozarec vode postavimo v mikrovalovno pečico in ga segrejemo. Vodo nato odlijemo ter s kozarcem prekrijemo maslo. Vročina in para iz kozarca raztopita maslo ravno prav, da je primeren za mazanje.

6. Da banane ne postanejo rjave

bananas-652497_web

S folijo za živila ovijemo del, kjer se banane držijo skupaj. Folija poskrbi, da svež zrak ne pride do banan in ustavi zorenje. Banane tako ostanejo sveže dalj časa in ne porjavijo.

Vir: The Telegraph

(Visited 14 times, 1 visits today)