5 simpl piknik idej

26. aprila, 2018

Piknik je lahko mnogo več kot le ‘čevapi plus kruh’. Zbrali smo nekaj preprostih idej, kako popestriti piknik mizo.

Pisana nabodalca

Pisana nabodalca pikniku prinesejo svežino. Palčke za ražnjiče lahko zapolnimo z različnimi sestavinami. Tiste s češnjevim paradižnikom in mocarelo ali pa s sirom in melono se podajo h glavni jedi, za sladico pa so odlična ideja sadna nabodalca z grozdjem, koščki banan, jagod, borovnic … Hkrati je to odličen način, da bo sadje zanimivo tudi najmlajšim.

shutterstock_519015520

Polenta z žara? Točno tako.

Da bo piknik malo drugačen, naj kruh nadomesti polenta. In to kar taka, popečena na žaru. Polento predhodno skuhamo, prelijemo v pekač in počakamo, da se ohladi. Narežemo jo na rezine, ki jih nato popečemo na žaru. Za piko na i na rezine naložimo češnjeve paradižnike in pesto iz bazilike, jih potresemo s parmezanom ali pa samo pokapamo z olivnim oljem.

polenta-920267_1280

Šparglji v testu

Prvomajski piknik brez špargljev je skoraj kot … piknik brez mesa! Predlagamo šparglje v testu. Listnato testo razvaljamo na trakove v dolžini špargljev, vsak kos potresemo s sirom, dodamo špargelj in zavijemo. Če bi želeli mesno različico, špargelj ovijemo še v pršut. Zvitke premažemo z jajcem, po želji potresemo s sezamom in spečemo v pečici do zlato rumene barve (približno pol ure, 180 stopinj Celzija).

asparagus-700152_1280

Krompir v oblicah po argentinsko

Argentinski papa asada je odlična in enostavna priloga ali pa, ob dobri solati, kar glavna jed. Gre za krompir, ki ga (z lupino vred) zavijemo v folijo in spečemo v žerjavici. Pečenega prerežemo na pol in dodamo žlico kisle smetane. Lahko ga potresemo z zelišči, v tem času se zraven odlično poda nasekljan drobnjak.

shutterstock_166032119

Kus kus solata

Kot ni kosila, tudi ni piknika brez dobre solate. Poleg klasičnih paradižnikove in krompirjeve, so dobra ideja tudi različne testeninske solate, še najhitreje pa bo pripravljena kus kus solata z zelenjavo. Kus kus skuhamo in ohladimo ter zmešamo z narezanim paradižnikom, rdečo papriko, mlado čebulico. Lahko dodamo tudi mlado špinačo, rukolo ali meto. Vse skupaj prelijemo z limonovim sokom in olivnim oljem.

shutterstock_400203676

(Visited 8 times, 1 visits today)