Gimnazija Franceta Prešerna Kranj – gimnazija vrhunskih talentov

12. februarja, 2019
Fotografije: Gimnazija Franceta Prešerna Kranj

Na Gimnaziji Franceta Prešerna Kranj se je možno šolati v treh gimnazijskih programih: gimnaziji, ekonomski gimnaziji in športnem oddelku ekonomske gimnazije.

GFP je v gorenjskem, pa tudi širšem slovenskem, prostoru poznana po odličnem delu z dijaki športniki.

Program ekonomske gimnazije – športni oddelek (EG-š) je edini pravi športni oddelek v strokovnih gimnazijah v Sloveniji. Vanj  vpisujejo najboljše športnike, ki so uspešni v evropskem in svetovnem merilu. V oddelku je največ 22 dijakov. Ti dijaki potrebujejo veliko usklajevanj šolskih in športnih obveznosti, ker so pogosto daljše obdobje odsotni od pouka. Poleg razrednika dijakom športnikom pomagata tudi pedagoški in športni koordinator. Pouk jim prilagajajo individualno. Vsak dijak športnik ima svoj osebni izobraževalni načrt. Omogočajo jim tudi učno pomoč in izobraževanje na daljavo.

Nekdanji in sedanji dijaki športniki GFP
Nekdanji in sedanji dijaki športniki GFP

Težko je našteti vse njihove nekdanje in sedanje dijake, ki so nase opozorili s svojimi športnimi uspehi: Peter in Domen Prevc, Primož Roglič, Žan Košir, Vesna Fabjan, Jurij Tepeš, Barbara Jezeršek, Anamarija Lampič, Štefan Hadalin, Grega Žemlja, Peter John Stevens, Anže Semenič, Anže Lanišek, Vid Vrhovnik, Nika Križnar, Alex Cisar in številni drugi.

V Sloveniji ni veliko šol, s katerih bi izhajalo kar 11 dijakov športnikov, ki so zastopali slovenske barve na zadnjih zimskih olimpijskih igrah, 2018 v Pjongčangu v Južni Koreji. Enajst športnikov, ki so se borili v Pjongčangu, je namreč »gulilo« šolske klopi v Kranju na GFP. Še je živ spomin na Soči, ko so nekdanji dijaki Prešernove gimnazije osvojili kar pet od osmih slovenskih medalj, Peter Prevc, Žan Košir, Vesna Fabjan. Tako uspešni Slovenci v Pjongčangu nismo bili, pa kljub temu so na GFP več kot ponosni na svoje dijake, ki so med najuspešnejšimi slovenskimi športniki.

Veliko njihovih dijakov je tudi umetniško nadarjenih

Nekateri njihovi glasbeniki se tudi vzporedno šolajo, poleg GFP obiskujejo še konservatorij v Ljubljani ali Italiji. Lansko leto sta glasbenici Gaja in Lana Jarc, ki sta se vzporedno šolali, tudi maturo opravili z odliko in bili zlati maturantki. Dijak letošnjega prvega letnika, harfist Jernej Mišič, pa obiskuje še prvi letnik akademskega študija v Italiji. V letošnjem šovu »Slovenija ima talent« nas je navduševal njihov lanskoletni maturant, sedaj študent Akademije za glasbo, Tilen Lotrič, v pretekli sezoni šova pa smo navijali za Klaro Jazbec. Njena avtorska pesem Milijon in ena je med najbolj predvajanimi pesmimi na radijskih postajah in ima na YouTube za slovenske razmere neverjetnih dva in pol milijona ogledov.

Zlati maturantki s sošolcema Domnom Prevcem in Tilnom Lotričem
Zlati maturantki s sošolcema Domnom Prevcem in Tilnom Lotričem

Dijaki GFP so močni tudi na likovnem področju

Obiskovalec Gimnazije Franceta Prešerna lahko takoj ob vstopu v šolsko avlo opazi galerijo dijakov. Seveda v njihovi galeriji ne razstavljajo samo dijaki, ampak tudi uveljavljeni slikarji in fotografi. Številne likovne izdelke dijakov in fotografije lahko opazujemo tudi po hodnikih šole, jedilnici, učilnicah. Človek, ki hodi po Gimnaziji Franceta Prešerna, ima občutek, da je v galeriji.

Razstave njihovih dijakov niso omejene le na njihovo šolo, ampak dajejo mladim ustvarjalcem možnost, da se predstavljajo tudi drugod. Tako so njihove razstave že tradicionalno na ogled v avli Finančnega urada Kranj, razstavljajo pa tudi v knjižnicah, osnovnih šolah …

Dijaki se z likovno umetnostjo srečujejo tudi neposredneje, v okviru delavnic, ki jih na šoli vodijo likovni umetniki. Vsako leto na šolo povabijo vsaj enega uveljavljenega ustvarjalca, ki kot mentor sodeluje z dijaki. S svojim znanjem so jih tako plemenitili slikarji, kiparji, striparji, fotografi: Dragica Čadež Lapajne, Zoran Smiljanič, Barbara Štembergar Zupan, Zmago Puhar, Jelka Reichman, Arne Hodalič, Katja Bidovec, Joanna Klepadlo, Nikolaj Mašukov …  V zadnjih letih so še posebej navdušeni nad sodelovanjem s slikarjem Klavdijem Tutto, ki je dijake motiviral za večje projekte, med največjimi je Spoznajmo sodobno umetnost, v okviru katerega so dijaki skušali predstaviti svoje videnje sodobne umetnosti.

Njihovo nadarjenost so prepoznali še mnogi drugi priznani umetniki, slikarji in fotografi. Člani Likovnega društva Kranj so jim tako donirali že dve stalni razstavi, 50 likovnih del, ki so umeščena v zbirko GFP. Magister likovnih umetnosti Klavdij Tutta pa jim je doniral ob svoji 60-letnici stalno izobraževalno razstavo likovnih del, ki je prva didaktično opremljena predstavitev umetniških del na srednji šoli. V letošnjem januarju so zbirko GFP obogatili z donacijo likovnih del Jake Bonče, Klementine Golija in Cveta Zlateta.

Razstavna dejavnost
Razstavna dejavnost

GFP-jevci pa so uspešni tudi na mnogih drugih področjih

Svoje kariere gradijo v podjetništvu, znanosti, politiki …, na marsikaterem področjih so orali ledino. Njihovi nekdanji dijaki so razvili eAsistenta – elektronsko redovalnico in dnevnik – , ki ga danes uporablja večina slovenskih vrtcev in šol, uveljavlja pa se tudi v tujini, sodelovali so pri ustanavljanju ene prvih in največjih borz kriptovalut na svetu … Na GFP se zavedajo, da so za uspešno poslovno in športno pot potrebni podjetnost, obvladovanje tujih jezikov, ekonomska znanja, na teh področjih pa so njihovi dijaki močni. Poleg angleščine, ki se je učijo vsi, dijaki lahko za drugi jezik izberejo nemščino, francoščino, španščino, kot tretji jezik pa ruščino. Uspešni so tudi pri opravljanju nemške jezikovne diplome (DSD), mednarodnem izpitu, ki ga kot ena redkih slovenskih šol izvajajo že več kot desetletje. Izpit dokazuje aktivno znanje nemškega jezika in je kot tak pomemben tudi pri iskanju zaposlitve. Z diplomo DSD 2 dijaki lahko odidejo neposredno študirat na nemško fakulteto.

Na Prešernovi gimnaziji se že vrsto let, in to uspešno, trudijo ustvariti takšne pogoje dela, da mladi razvijajo svojo ustvarjalnost na različnih področjih. Dijakom pomagajo na poti do znanja, poguma in podjetnosti, s katerimi si bodo sami ustvarjali svojo prihodnost. Poleg znanja jim veliko pomenijo nasmejani obrazi dijakov, ki morajo imeti bogato življenje tudi izven pouka. Samo na ta način bodo lahko postali samozavestni in uspešni mladi ljudje, ki se bodo veselili življenja in prihodnosti ter bodo znali in upali živeti svoje življenje.

Vabijo vas, da v času informativnih dni, v petek, 15. februarja 2019, ob 9. in 15. uri in soboto, 16. februarja 2019, ob 9. uri, obiščete Gimnazijo Franceta Prešerna na Kidričevi 65 v Kranju. Spoznali boste njihov šolski vsakdan, raznovrstno delo, dijake in učitelje.

Več o GFP tudi na njihovi Facebook strani in Instagramu.

(Visited 110 times, 1 visits today)