Eko dežela Občine: Kje je po mnenju občanov najboljša turistična ponudba?

20. decembra, 2017
Foto: Dunja Wedam, STO

Na vprašanje ‘Kako zadovoljni ste s turistično ponudbo v vaši občini?’ v celoletni anketi Eko dežela, so najvišje ocene dobile Mestna občina Ljubljana, med večjimi (nad 10.000 prebivalcev) občina Slovenska Bistrica, med manjšimi pa občine Podčetrtek, Kuzma in Bled.

Turizem v prestolnici v duhu trajnostnega razvoja

Mestna občina Ljubljana je v zadnjih letih za dosežke na različnih področjih življenja v Ljubljani prejela številne nagrade in priznanja – tako doma kot v tujini. Posebno mesto med njimi ima prestižni naziv ‘Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope’. Novembra je Turizem Ljubljana prejel še nagrado WTM Responsible Tourism Award v kategoriji Najboljša komunikacija na področju odgovornega turizma. Lani je bilo v Ljubljani zabeleženih 1.306.854 turističnih nočitev, rezultati letošnje raziskave MOL pa kažejo, da imajo meščani do turizma pozitiven odnos.

Foto:Bogdan Kladnik, STO
Foto:Bogdan Kladnik, STO

Kaj pravijo občani?
>> Lidija M., Ljubljana: “Ljubljana je najlepše mesto – čisto, prijazno do ljudi, predvsem pa zeleno
mesto.”

V Slovenski Bistrici izkoriščajo posamezne turistične bisere

»Naša občina ni tipično turistična, imamo pa nekaj centrov – od RTC Trije kralji do gostinske ponudbe,  vinogradnikov, ki so se združili v konzorcij in obudili znamko Ritoznojčan,« razlaga župan Ivan Žagar. V okviru občine deluje tudi nekaj ekoloških kmetij. V okviru kulturne dediščine velja omeniti grad v Slovenski Bistrici in Ančnikovo gradišče kot poznorimsko naselbino. Skozi Slovensko Bistrico teče tudi Martinova pot, kjer je biser cerkev na Šmartnem. Posebno zanimiv je pohorski del in vinska ponudba.

Foto: Borut Brumec
Foto: Borut Brumec

Kaj pravijo občani?
>> Lina J., Slovenska Bistrica: “Posebej sem navdušena nad kulturnimi dejavnostmi v zadnjem letu v naši občini. Poleg mnogih zunanjih prireditev Glasbene šole Slovenska Bistrica, prireditev, slikarskih razstav in predstavitev produktov organizacij in društev, dejavnosti na gradu Slovenska Bistrica, drsališču v zimskem času, vedno odprtih vratih stadiona in lepo urejenih neokrnjenih kotičkov Bistriškega vintgarja in gozdov, je tukaj še pozitivna energija in moč, ki jo oblikuje skupinski duh, ki vlada med prebivalci. Dejavnosti in ambient občine mi vlivajo motivacijo in
spodbujajo voljo do ustvarjanja.”

Turistična občina Podčetrtek letos s številnimi priznanji

Občina Podčetrtek je letos prejela številna priznanja: najbolj prodorna občina, uvrščeni so med sto najbolj zelenih destinacij na svetu, dobivajo priznanja za urejenost in gostijo pomembne prireditve. »Ker živimo v turistični občini, imamo izredno veliko dodatnih zmogljivosti – možnost športnega in drugega udejstvovanja, veliko kolesarskih stez, urejene zelenice, igrišča. Občina tudi finančno prispeva k dobri promociji in prepoznavnosti kraja in trženju,« nam je povedal župan Peter Misja.

Minoritski samostan Olimje

Mir in toplina v Kuzmi

»Pridi v naš kraj, kraj, kjer še vlada toplina, kjer je še veliko naravnosti nenarejenosti, nepokvarjenosti, verovanja v dobro in boljši jutri,« vabijo na spletni strani občine Kuzma, ki je pomirjujoče okolje za vse željne miru. »Potep po obrobju treh dežel – Slovenije, Avstrije in Madžarske daje občutek, da se tukaj čas vrti še počasneje in prav gotovo vam bo ostal v prijetnem spominu,« še navajajo. Med turističnimi točkami izstopata Spominski park Kuzma in kulturno zgodovinski spomenik Tromejnik s svojo učno potjo.

Foto: Občina Kuzma
Foto: Občina Kuzma

Velik obisk turistov ima negativen in pozitiven vpliv na občane Bleda

»Na Bledu smo ponosni na oceno občank in občanov, turistično ponudbo pa z roko v roki z njimi nenehno dopolnjujemo in izboljšujemo. Menim, da med občani niso ostala neopažena velikanska prizadevanja občine za trajnostni razvoj turizma, kamor sodi tudi vključitev Bleda v Zeleno shemo slovenskega turizma, in razvoj infrastrukture, ki je na voljo tako domačinom kot obiskovalcem,« pove župan občine Bled Janez Fajfar. Meni, da se občani zavedajo, da vse, kar na Bledu postorijo, storijo tako zanje kot za turiste.
Ko ga povprašamo o ‘prevelikem’ obisku turistov, pravi, da ima velik obisk turistov na življenje domačinov svoje pozitivne in negativne plati: »Negativni so prometni zastoji in s tem povezan hrup in onesnaženje zraka, gneča po Bledu in podobno, vendar živeti na Bledu hkrati pomeni tudi živeti v najbolj romantičnem mestecu v Sloveniji.«

CRT59535

Kaj pravijo občani?
>> Lidija H., Kuzma: »Za turiste, ki pridejo v našo občino, je dobro poskrbljeno.«
>> Vesna K., Podčetrtek: »Dela se na vseh področjih, na Občini dobro sodelujejo s termami, tudi terme s krajem in s kmečkimi turizmi, župan pa povsod priskoči. Oktobra, ko smo imeli Bučarijado, je prišel pogledat. Je predsednik Turistične zveze Slovenije, kar pove vse. Lahko smo hvaležni, da imamo Misjo za župana.«
>> Sebastjan Š., Bled: »Na splošno sem zadovoljen z življenjem na Bledu, sploh z novo trgovino. V sezoni je sicer težava s parkiriščem, ampak je zelo dobro. Osebno mislim, da bi se lahko veliko več naredilo za turiste pozimi, da bi Bled živel tudi v zimskem času. Ker veliko kolesarim, me moti, da je zelo slabo poskrbljeno za kolesarje, ki jih ni malo – slaba infrastruktura in označbe. Poskrbeti bi morali za parkirišče pri železniški postaji, kjer pobirajo parkirnino, parkirišče pa je divje in neoznačeno. Za domačine je dobro poskrbljeno, lahko pa bi se res potrudili in zagrizli v projekt obvoznice do Bohinja, da bi se razbremenil Bled. Ker je na Bledu vsako leto več premožnejših turistov, bi bilo dobro, da bi se naredila tudi kakšna ponudba za njih. Mislim, da bi bilo tudi dobro, če bi za turiste ponudili ‘Kavalirja’, kot je v Ljubljani, ki bi starejše turiste peljal od hotela do želene destinacije. Tudi sistem izposoje koles ne bi bil slab. Pohvala za urejeno sprehajalno pot okoli jezera, ki pa bi se jo dalo malo bolj vzdrževati.«

 

Samo Kranjec, Vesna Bizjak

(Visited 81 times, 1 visits today)